Op deze pagina kun je zien hoe de spelregels zijn en hoe je je dartbord moet plaatsen.

 

IK zou zeggen: MAKKELIJKER KAN HET NIET!

 

De algemene spelregels van darts


Er zijn verschillende regels waar een darter en de darts faciliteiten aan moeten voldoen. Als deze regels worden overtreden, kan er een diskwalificatie plaatsvinden op officiŽle toernooien. Voorkom dit dus. Ook is het niet goed om te oefenen op de verkeerde afmetingen. Je raakt daar aan gewend en zal problemen hebben bij het gooien op de juiste afmetingen. Neem deze regels dus goed in acht.

 
1. De winnaar van de toss begint met de eerste leg en de verdere noodzakelijke oneven legs van de eerste set. Ook begint hij de verdere oneven sets. De verliezer van de toss begint de tweede leg van de eerste set en de verdere even legs en sets van de wedstrijd. Wanneer een wedstrijd aan het begin van de laatste leg/set gelijk is wordt er voor de Bull gegooid om te bepalen wie de laatste leg/set mag beginnen.

2. Alle soorten darts mogen worden gebruikt in een partij. Het maakt niet uit hoe dik of dun ze zijn. Wel is er een restrictie op de lengte van de darts en het gewicht. De maximale lengte van een dart mag 18 centimeter bedragen en het maximale gewicht is 55 gram.

3. Per beurt mag men drie darts gooien, tenzij je met minder pijlen je dubbel uitgooit. Wanneer je nog na gaat gooien, als je jezelf al 'dood' hebt gegooid, kan de wedstrijd geclaimd worden en dan heb je verloren! Beheers je dus.

4. Met iedere dart mag slechts eenmaal gegooid worden in een beurt. Slechts de darts tellen waarvan de punt in het dartbord zit. Pijlen die er uitvallen, voordat de speler ze eruit heeft gehaald, tellen dus niet mee!

5. Op verzoek van de speler kan alleen de scorer, de schrijver, meedelen hoeveel een speler nog moet gooien om het spel te beŽindigen. Een scorer mag nooit meedelen en noteren op welke wijze het spel kan worden beŽindigd (uitgooien).

6. Indien men meer dan de vereiste dubbel gooit en men heeft geen andere mogelijkheid meer over, dan vervalt deze beurt. Bij een volgende beurt gaat men dan verder met het saldo van de voorgaande beurt.

7. De dubbele bull (rode bull) wordt als een dubbel gerekend. Het spel kan dus ook met een dubbel bull worden beŽindigd.

1. Het dartbord moet zodanig tegen een muur worden bevestigd,dat het middelpunt van het dartbord, de bull, zich op 173 centimeter hoogte van de vloer bevindt.

2. De gooiafstand moet, horizontaal vanaf de voorkant van het dartbord gemeten, 237 centimeter bedragen. Bij vroegtijdig naar voren lopen in een worp, telt deze score niet omdat je een 'voetfout' maakt.

3. De gooilijn, oftewel de 'ochi,' (uitgesproken: 'okki') moet duidelijk worden gemarkeerd en moet minstens 45 centimeter lang zijn. Een balk waar je je voet tegen aan kan zetten is handig, omdat je dan minder snel de gooiafstand verkleint, door naar voren te schuiven met je voet.

4. Zorg voor voldoende en goed licht. Aangeraden wordt om twee spots aan weerszijde van de baan boven het bord te hangen. Dit voorkomt schaduw op het bord!

 

 

 

Hoe vaak tellen de vakjes mee?
- De grote vakken tellen 1 keer mee, net als de 'groene' of 'single bull.' Die telt voor 25 punten.
- De buitenste kleine rand telt 2 keer mee en hiermee dient men het spel te beŽindigen. Ook de rode bull kan gebruikt worden om het spel te beŽindigen. Hij telt mee voor 50 punten.
- De middelste rand telt drie keer mee.

(Zie links op de afbeelding)

 

 

De Pijl:

Barrel:

Hier houd je de pijl aan vast. Het is dit waar het grootste verschil in zit. Het is vaak gedeeltelijk gemaakt van tungsten, omdat in dit materiaal het gewicht goed verdeeld is. Ze zijn te verkrijgen in allerlei verschillende maten en gewicht, meestal tussen de 18 en 28 gram.
Als de punt die er aan vast zit bot is kun je hem slijpen met een slijpsteen. Meestal kun je de punt er ook uithalen met een speciaal apparaatje.

Shaft:

De Shaft wordt bevestigd aan de Barrel met een schroefdraad. Deze wordt vaak gemaakt van aluminium of kunststof, omdat dit lichte materialen zijn.
Er zijn verschillende lengtes te verkrijgen, afhankelijk van de manier van gooien het het gewicht van de barrel.

Flight:

De Flight zit aan de Shaft vast. De Flight zorgt ervoor dat de pijl recht vliegt met normaal 4 vleugels. Een Flight is te verkrijgen is allerlei vormen en opdrukken.

Tri-Fin Flight:

Nieuw is de Tri-Fin Flight, met 3 vleugels i.p.v. 4. Er wordt beweerd dat deze pijl voor het darts is, wat de klapschaats voor het schaatsen was. Wij konden niet wachten om hem te testen. Zou het nou echt beter gooien?
Als je het puur theoretisch bekijkt zou een Flight met 3 vleugels inderdaad meer aŽrodynamisch zijn en dus directer naar het bord gaan en constanter vliegen. In eerste instantie merk je in de praktijk dat de pijl iets wat anders in het bord terecht komt maar uiteindelijk, na wat oefenen lijkt hij hetzelfde te gooien als de standaard Flight met 4 vleugels. Misschien dat het iets beter gaat, maar dat kan natuurlijk ook tussen de oren zitten. Ik denk dat als je echt verschil daarin wilt zien, je er wat langer mee zult moeten gooien.
Er zijn andere voordelen die mij eerder aanspreken. Ten eerste zal de pijl op het laatste, vlak voordat de punt het bord raakt minder uit de richting worden geveegd dan de pijl met 4 vleugels omdat de lucht er beter langs kan stromen vanaf de zijkant. Dit is weer een theoretisch voordeel, maar dat is wel iets dat het de praktijk beter merkbaar is.
Wat wel in de praktijk echt goed merkbaar is, is dat de Flights minder snel tegen elkaar aankomen. De pijl verspringt dan minder en de Flights vliegen daardoor ook minder snel los van de Shaft.
De Shafts van Tri-Fin Flights zijn ook sterker dan de gewone Shafts omdat er natuurlijk maar 3 aparte stukjes zijn die de Flight vasthouden; dus dikker; dus sterker.
Het laatste voordeel is dat de opdruk van de Flight beter te lezen is.
Zijn er ook nadelen? Nou, in ieder geval 1. Als bij de 4 vleugel Flight de vleugels niet goed verspreid zijn, niet goed uitgeklapt zodat ze een mooi kruis van boven maken, heeft dat verder geen invloed op het gooien. Bij de Tri-Fin Flight maakt het theoretisch bekeken wel verschil als de 3 vleugels niet goed verspreid zijn, dan kan de pijl uitwijken van richting.